Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet, davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesine karar verdi.


Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda 2 Ekim 2018'de öldürülmesine ilişkin İstanbul'da açılan davada bugün 8'inci duruşma yapıldı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya davanın müştekisi olan Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile avukatı katıldı. Sanıkları ise İstanbul Barosundan görevlendirilen avukatlar temsil etti.

SAVCININ TALEBİ

Bir hafta önce Cumhuriyet savcısı, davada 'durma' kararı verilmesini ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesini talep etmişti.
Savcının mütalaasında, "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili olarak ifadesi alınan müşteki ve tanık beyanları, kamera görüntüsü çözümleme tutanakları, telefon imajı, HTS analiz raporları, uçuş kayıtları ve sair delillerden hareketle 26 sanık hakkında dava açıldığı belirtilmişti. Ancak sanıkların yabancı ülke vatandaşı olmaları, haklarında çıkartılan yakalama emirleri ve kırmızı bülten kararlarının infaz edilemediği ve ifadelerinin alınamadığı, bu haliyle de dosyanın sürüncemede kalacağı dile belirtilmişti.

TARAFLARIN GÖRÜŞÜ ALINDI

Bugünkü duruşmada davanın durmasına ilişkin tarafların görüşü soruldu. Cumhuriyet savcısı 31 Mart'taki mütalaasını tekrar edip, davada "durma" kararı verilmesini, yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesini talep etti. Müştekisi Hatice Cengiz'in avukatı yargılamaya devam edilmesini, Suudilere devredilmemesimi istedi. Mahkeme başkanı, Hatice Cengiz'e de söz hakkı verdi. Cengiz, bir diyeceği olmadığını söyledi.
Sanıkları savunmaları için İstanbul Barosundan görevlendirilen avukatlar ise "durma" kararının yerinde olacağını dile getirdi.

 

Daha sonra mahkeme heyeti duruşmaya ara verip, müzekkereye çekildi. Heyet, savcının mütalaası doğrultusunda davanın durmasına ve yargılamanın Suudi Arabistan Adli makamlarına devredilmesine karar verdi.

SUUDİ YARGILAMASI

Suudi Arabistan Başsavcılığı cinayetin ardından ülkelerine kaçan sanıklardan 11'nin Suudi Mahkemesinde yargılandığını ve Aralık 2019'da sanıklardan 5'inin idama, 3'ünün toplam 24 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurmuştu. Suudi Başsavcılığı 7 Eylül 2020'de 8 sanık hakkında nihai hükmün açıklandığını duyurmuş, sanıklardan 5'ine 20'şer, 1'ine 10, diğer 2'sine 7'şer yıl hapis cezası verildiğini bildirmişti. Açıklamada, Kaşıkçı'nın yakınlarının kendi şahsi dava haklarından feragat etmesi nedeniyle 5 sanık hakkındaki idamın 20 yıl hapse çevrildiği ve dosyanın kapandığını belirtilmişti.

"BÖYLE BİR KARAR VERİLDİ DİYE BİZ BU DAVADAN VAZGEÇECEK DEĞİLİZ"

İstanbul Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapan Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, "Böyle bir karar verildi diye biz bu davadan vazgeçecek değiliz" dedi.