AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, panelin açılış konuşmasında, SAÜ’de düzenlenen bu panelin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında organize edilmesinin önemini vurgulayarak, bu tarz etkinliklerin öğrencilere kendilerine yatırım yapmaları için büyük bir fırsat sunduğunu belirtti. Ayrıca, hukuk ve siyaset arasındaki ilişkiyi vurgulayarak, Meclis Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak kadınların hukuk alanındaki rolünün önemine dikkat çeken Atabek, aynı zamanda komisyon olarak ülke dışında da ilham olduklarının altını çizerek, “Yurt dışında birçok ülkeyi ziyaret ediyoruz ve bizim bu modelimizi gördüklerinde bizden almak istiyorlar. Bu anlamda öncü rol üstlendiğimizi söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Atabek konuşmasına şu sözlerle devam etti, “Hepinizin bildiği üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasındayız. Üniversitemiz de muazzam bir başlıkla bizlere bir panel organize etti. Bunun çok kıymetli olduğuna inanıyorum. Üniversite yıllarında yapılan bir çok paneli ben de takip ettim. Bu tarz etkinlikler kendinize yatırım yapmak için çok büyük bir fırsat. Bugünki panelin konusu “Hukuk mesleklerinde Kadın”, ben de bir siyasetçiyim. Sizin de bildiğiniz üzere siyasetçilerin büyük çoğunluğu hukukçulardan oluşuyor. Bu yüzden hukuk ve siyaset iç içe diyebiliriz. Ben Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanıyım. Meclis nasıl çalışır derseniz komisyonlardan oluşur. Bunlardan biri de bizim komisyonumuz. Ağırlıklı kadın üyelerden oluşuyor. 27 milletvekilimizden 24’ü kadın iken 3’ü erkek. Dolayısıyla oradan bakıldığında çok eşit görünmüyor. Fakat komisyonumuzda çalışmak üzere talepler vekillerden geliyor. Çoğunlukla kadın-erkek fırsat eşitliği üzerine çalışmak üzere kadın vekillerimizden daha yoğun talep var. Tabii ki bizler de erkekleri bu komisyona dahil etmeye çalışıyoruz. Bireysel başvuru alma yetkisine sahip bir komisyon bizim komisyonumuz. Cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa maruz kalmış kişiler bizlere başvurabilir. Bunu neden özellikle söyledim. Yurt dışında birçok ülkeyi ziyaret ediyoruz ve bizim bu modelimizi gördüklerinde bizden almak istiyorlar. Bu anlamda öncü rol üstlendiğimizi söylemek mümkün. Bir çok hassas konuyla yakından ilgileniyoruz. Hepinizin bildiği üzere bir tanesi kadına şiddet konusu.”


Sakarya Baro Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, “Bütün olumsuzluklara karşı ben olumlu konuşacağım. Aslında biz cinsiyetimizle değil cinsiyetimize rağmen burada olduğumuz için konuşmacı olarak davet edildik. Arkadaşlarımıza bir rol model olması gerektiği, yılmamaları gerektiği herkesin başarabileceğine dair umut ışığı olduğumuz için buradayız. Sizler de bunu başarabilirsiniz diye buradayız. Bunu en çok Mustafa Kemal Atatürk’e ve yaptığı devrimlere borçluyuz. Sakarya’da kadınlarla ilgili birşeyler değişiyor. Vekilimizin başında bulunduğu komisyon bunun bir örneği, 54. Dönem Baro başkanının bir kadın olması bir başka örneği. Bütün bu değişimde üniversitenin büyük rolünün olduğunu düşünüyorum. Farkındalıkların önemli olduğunu düşünüyorum.” diyerek konuştu.

Sakarya Savcısı Tuğçe Soydal Çınar konuşmasında, Cumhuriyet savcısı görev yetkilerinden ve meslek itibari ile kadın olmanın avantaj ve dezavantajlarından bahsetti. Çınar, “Cumhuriyet savcılığı bir erkek mesleği değil. Yıllar önce bu mesleği kadınlar tercih etmiyordu, kura ile seçilen bir kaç kadın vardı belki ama şu an sayının oldukça arttığını söylemek mümkün. Özellikle hakim ve savcı alımlarında toplamda bir artış olduğunu bakanlığımızdan da duyuyoruz. Bu meslekte kadınların başarılı olduğuna ben inanıyorum” şeklinde konuştu.

Hakim Emel Bora Kaya, meslek hayatında yaşadığı zorluklardan bahsettiği konuşmasında meslek hayatının ilk yıllarında bekar bir kadın olarak yaşadığı sıkıntıları anlattı. Kaya, “Bu mesleğin birçok zorluklarını yaşadığım gibi çok güzelliklerini de yaşadım. Yönetici olduğunuz noktada başarabildiğiniz şeylere karşı insanların o bakışı beni çok mutlu eden noktalardan biri. Bu meslek hayatında çok şey öğrenerek devam ediyorum” dedi.


Dr.Öğr. Üyesi Irmak Koruculu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek, Sakarya Barosu Başkanı Av. İlknur Ebiz Yıldız, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, SAÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdulkadir Altın, SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay , Sakarya Cumhuriyet Savcısı Tuğçe Soydal Çınar, Hakim Emel Bora Kaya, Avukat Gülşah Baş Duran ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Kuruluş Müdürü Lütfiye Yiğit katıldı.

Panel toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.