Covid-19 salgınının ortaya çıkmasından bu yana, bugüne kadar görülen en belirgin belirtiler ateş, şiddetli öksürük, koku ve tat kaybı olarak sıralanmıştı.

Bu semptomlar salgının ilk günlerinde virüsün geleneksel belirtileri olarak şekillendirildiğinden Delta ve Omicron gibi yeni varyantlar ortaya çıktığından beri belirti listesine birkaç farklı semptom eklenmiştir.

Yakın zamanda yapılan araştırmalar Covid-19'in şimdiye kadar tespit edilen en ilginç semptomlarını ortaya çıkarmıştır. Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) yakın tarihte Covid-19'in belirtileri olan dokuz semptomu daha resmen açıkladı.

Her insan Covid-19'e farklı reaksiyonlar gösterebilir. Çoğu insan yangın, boğaz ağrısı, nazal akış, yorgunluk ve şiddetli öksürük gibi sık rastlanan belirtiler yaşamasına rağmen, bazı insanlar asla akla gelmeyecek belirtiler yaşıyorlar. Covid-19'in altı nadir belirtisi şöyle:

ÇARPINTI

Virüsün neden olduğu yüksek ateş ve enfeksiyon, salgın sırasında pek çok insanın etkisine yol açtı ve bu durum devam ediyor. Bazı insanlar, bozulmanın devam etmesi ve hastalıktan sağ çıktıktan sonra kalplerinin daha hızlı attığını şikayetiyle doktorlara başvurmaya devam ediyor. Bazıları için bu belirti, hastalığın uzun süre geçebileceğini de hatırlatmak olabilir.

İŞITME KAYBI

Stanford Üniversitesi'nden geçen yıl yapılan bir çalışmada Omicron modelinin işitme sorunlarına yol açabileceği sonucuna varıldı. Araştırma tarafından bildirilen bazı belirtiler arasında şiddetli kulak ağrısı, kulak uyuşukluğu ve hatta bazı kişiliklerde enfeksiyon geçtikten sonra bile geçici işitme kaybı yer alıyor. Uzmanlar, aşılarını aksatanlarda, virüsün kulakla ilgili belirtilerinin de meydana gelebileceğini söylüyorlar.

COVID AYAK PARMAKLARI

Covid-19'in en nadir belirtilerinden biri, ayak parmaklarında bazı cilt bozuklukları. Yetkililere göre, Covid-19'den kaynaklanan şişme, kabarcık benzeri yaralar veya ayak parmaklarında renk bozulması olabilir. Bazı insanlar bu belirtileri acısız bir şekilde yaşasa da, ayaklarında meydana gelen şişme ve kabarcıkların bazı kişilerinde acı ve kaşınma yarattıkları fark edilmiştir. Covid-19'in neden olduğu bu ayak boşluğu bozuklukları bazı insanlar için iki hafta, bazıları ise aylarca geçerli olabilir.

SAÇ DÖKÜLMESI

Yetkililer, saç kaybının virüsden aylar sonra meydana gelen bir belirti olduğunu vurgulamaktadır. Virüs vücutta olduğunda saç köklerinin aşırı uyarılabileceği, virüs bulaştıktan sonra gevşeyebileceği ve bir saç kaybı şikayetinin meydana gelebileceği ifade edilir. Bu belirti virüs vücuttan atıldıktan sonra 3-6 ay arasında devam ediyor ve belirtilen süre sonunda iyileşme başlıyor.

SES TELLERİ SORUNLARI

Araştırmalar Covid-19 ile ses tellerini hareket ettien kaslar ve sinirler arasında bir bağlantı olduğunu da ortaya koymuştur. Bazı hastaların, virüs vücuduna girdikten sonra seslerinde değişiklik yaşayabilecekleri ve sinirsel hasar nedeniyle sonik felç olasılığını yaşayabilecekleri belirlenmiştir. Bazı virüslerin neden olduğu sinir iltihabının, gırtlak kaslarını hareket ettirenlerin işleyişini bozarak sonik felcine yol açtığı bilinmektedir. Enfeksiyon sırasında diğer bir olasılık da, yutma, nefes alma ve öksürüğü kontrol eden vagus sinirinin yaralanması. Vagus sınırı düzgün çalışmıyorsa, öksürüklü veya öksürüksüz nefes darlığı da olabilir.

SAYIKLAMA

Beyin sisi veya karışıklık, Covid-19'in iyileşmesinden bir süre sonra ve virüsün vücutta olduğu süre boyunca devam ediyor. Çalışmalar, özellikle üst düzey yaş gruplarında halüsinasyonlar ve paranoya ile birlikte kafa karışıklığının da olabileceğini gösteriyor. Belirtilerin önem derecesi kişiden kişiye farklılık gösterir.

Öte yandan Çin'de de de benzer görüntüler yeniden görülüyor ve bu görüntüler salgının başlamasından bu yana sık sık sert izolasyon önlemleriyle tartışılıyor. Ülkenin finans merkezi Şangay'daki vaka sayısı rekor bir artış yaşıyor. Yaklaşık 30 bin aktif vakası bulunan şehir, "sıfır vaka" politikası nedeniyle katı karantina tedbirleri altında bulunuyor. Karantina nedeniyle sokaklara çıkamayan insanların halkın temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektikleri iddia edilirken, şehirden pek çok insan ev balkonundan bağırıyor ve durumu protesto ediyor. Yetkililer toplu testler sonrasında yaptıkları açıklalarda, karantinanın vaka sayısının sıfıra indirgendiği alanlarda sona ereceğini söylediler. Şiddetli salgın tedbirlerine rağmen, Kovid-19 vakalarının sayısı Çin'de artmaya devam ediyor. Birçok şehirde toplu test devam ediyor.