Sapanca

Sapanca, kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova ilçeleri ve batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit ile çevrili şirin yemyeşil bir ilçedir. İlçeyle aynı ismi taşıyan Sapanca Gölü ise tektonik bir tatlı su gölüdür. İlçe ve göl çevresi doğal güzellikleri sebebiyle özellikle İstanbul ve çevre şehirlerden hafta sonu nefes alabilmek ve dinlenebilmek için gelen ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

İlçenin tarihi M.Ö 1200 yılına kadar dayanır. Sapanca ve çevresinde 1075 tarihinde Anadolu Selçukluları'nın gelmesiyle bölge Ayan ve Ayanköy adıyla anılmaya başlamıştır. Haçlı Seferleri sonrasında bölge yeniden Bizanslılar'a geçmiştir.

1640 yılında Erzurum seyyahatına giderken kasabadan geçen Evliya Çelebi, kasaba hakkında şu bilgileri vermektedir: “Bir zamanlar izmitli bir ihtiyar buradaki orman ve çalıları temizleyerek saban yürüttüğünden Sabancı Koca adıyla bir köy kurulur. Sonra zaman geçtikçe Mamur bir hale gelerek Kanuni Sultan Süleyman zamanında kasaba olmuştur. Kasabada Sarı Rüstem Paşa 170 ocaklı bir han yaptırmıştır. Güzel bir camisi hamamı ve çarşısı vardır. İmaretleri gök kurşunla kaplıdır. 1000 kadar kiremit örtülü ev vardır. İmaretlerin tamamı Mimar Sinan yapısıdır. Bir diğer Mimar Sinan eseri ise Pertev Paşa hanıdır. Bu hayrat eserin çoğu Rüstem Paşa'nın olduğu için vakfın mütevellisi tarafından idare edilmektedir. Buranın bir yeniçeri Serdarı vardır. Övüleceklerinden beyaz kirazı meşhurdur. Hamamının dibinde bir ekmekçi dükkânı vardır. Bir dervişin hayır duası bereketi ile bir çeşit beyaz ve has ekmek somun pişirirki sabanca somunu adıyla her tarafta şöhret bulmuştur. Kırk gün bile dursa kuruyup küflenip lezzetini kaybetme ihtimali yoktur. O kadar meşhurdur ki birini ılgarla taze taze acem şahına götürmüşler o da beğenmiş. O kadar lezzetli ve has ekmek olmasını bazıları suyundandır derler.”

Yeşilin binbir tonunun bir arada olduğu Sapanca'nın tarihi yapıları da turistlerin ilgisini çekmektedir. Bizanslılardan kalma lahitler, Osmanlı mimarisinden kalma Vecihi kapısı, Rüstem Paşa Camii ve Hasan Fehmi Paşa Camii.

Özellikle ilçe çevresinde bulunan Maşukiye, Kırkpınar, Mahmudiye ve İstanbuldere gibi yerleşim birimlerinde pek çok tatil köyleri ve yazlıklar kurulmuştur. Richmond Otel ve Güral Sapanca Wellness Park gibi 5 yıldızlı oteller bulunmaktadır.

TEM otoyolu ve Yüksek Hızlı Tren yolu ilçeden geçmektedir.

Bu galeri 179216 kere görüntülenmiş. 06 Eylül 2021, Pazartesi
Etiketler:   Etiket Eklenmemiş.

Yorumlar 0

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 9 = ?

Facebook Yorumları